2013: Koopmanschap wint 'Joop Meure'

[Haarlems Dagblad 25.3.2013]

Dammen * Mike Koopmanschap (24) uit Heerhugowaard heeft voor de tweede keer het Joop Meure Toernooi gewonnen. Zo'n tachtig huis- en clubdammers kwamen zaterdag in Denksportcentrum 't Spaerne bijeen voor de vijfde editie van dit evenement. De Haarlemse Damclub houdt het toernooi ter herinnering aan de erevoorzitter van de Haarlemse Damclub, die deze eretitel tijdens zijn leven (1913-2008) ook bij de provinciale en landelijke dambond verdiende met zijn op jeugd- en recreatiespelers gerichte beleid. Bij de Haarlemse Damclub was Meure gedurende decennia verantwoordelijk voor de opleiding van vele Haarlemse jeugddammers, van wie er ieder jaar meer meedoen aan het Joop Meure Toernooi.
Thuisdammer Wim Passchier (70) keek uit naar het toernooi omdat hij het gezellig en gemoedelijk vindt. "Je komt altijd oude bekenden tegen. Ik vind het erg leuk dat de thuisdammers en de jeugd hier tegen elkaar spelen. Zo kan een vader tegen zijn kind spelen en een opa tegen zijn kleinkind." Passchier kan het weten, want ook zijn kleinkinderen Britt en Sam spelen samen met hun vader Marco mee. Kleinzoon Sam heeft dit jaar het meeste succes van de familie en scoort maar liefst zeven punten uit evenzoveel wedstrijden.
In de eregroep is Mike Koopmanschap voor de tweede opeenvolgende jaar de sterkste. Oud meure-pupil Richard Mooser (41) ging de laatste ronde weliswaar in met een punt voorsprong op Andrew Tjon A Ong en Koopmanschap, maar deze laatste was de enige die in de sloronde wist te winnen. Mooser moest nu genoegen nemen met de tweede plek, op de hielen gevolgd door Erik van de Weerdhof uit veenendaal. Uit handen van jenny en Willy, dochters van Joop Meure, ontvingen de kemphanen hun prijs.
In de hoofdklasse won Erik Maijenburg uit Woerden goud, gevolgd door Willem Bor uit Huizen en Haarlemmer Gerard van Velzen. De eerste klasse werd een prooi voor alweer een Meure-pupil. Jet Kok (27) toonde zich met afstand de sterkste en werd gevolgd door bert Straetemans uit Zwolle en Theo Winkelaar uit Lisse. In de thuisdamcategorie was het Bart van Soest die met de grootste bokaal naar huis mocht, gevolgd door Meure-kleinzoon Dennis Smit en Richard van der Sloot. In de jeugdcategorie leverde het HDC-talent Maurits de Vries (11) de beste prestatie, gevolgd door zijn clubgenoten Noël Neve (8!) en Stefan damen (12).
De HDC is bij monde van wedstrijdleider Cor Verdel tevreden over deze lustrumeditie. "Het toernooi heeft ieder jaar meer deelnemers en loopt gesmeerd. De volgende editie is gepland voor zaterdag 24 maart 2014 en we hopen op minstens zo'n grote deelname, zeker ook in de categorie- en voor jeugd- en huisdammers."
© 2017 haarlemse damclub