Je vindt het laatste dam nieuws  op deze pagina.

Valse start van HDC 1 in de hoofdklasse

Wedstrijdverslag Peter Schipper 9 september 2023:

Na de onverwachte promotie eind vorig seizoen waarin we op de slotdag koploper VAD nog wisten te passeren wacht ons nu een enorme uitdaging.

Handhaving zal een enorme klus worden, zeker omdat er ineens een verzwaarde degradatie regeling is vanwege toekomstige hervormingen in de nationale competitie.

Gelukkig hebben we versterking gekregen met Ruud Groot en Ruud Holkamp die allebei overkwamen van damclub Zaanstreek.

Ook zal Stefan Stolwijk af en toe weer meespelen. Zeker in de breedte zijn we nu sterker geworden.

De eerste wedstrijd was meteen een sleutelwedstrijd tegen het Limburgse DIOS/Eureka dat zich vorig seizoen met een 9e plaats wat moeizaam wist te handhaven in de hoofdklasse.

Stefan speelde een hele vlotte partij en was al na ruim een uur (!) klaar. Hij deelde de punten met tegenstander Theo Schippers, die dus langer in de auto had gezeten dan achter het dambord.

Weer ruim een uur later de eerste tegenvaller..Roel janssen bleek niet opgewassen tegen de sterke Brion Koullen.

Roel leek zijn rechtervleugel te laat geactiveerd te hebben, kwam onder druk te staan en kreeg een damcombinatie om zijn oren.

Onze nestor Frans Groot leek iets minder te staan, maar wist met het uitdunnen van de stand toch de remisehaven te bereiken.

Fabian Snijder overzag tegen oud wereldkampioene Olga Kamychleeva een verkapt hielslagje die daarmee een doorbraak naar dam kreeg.

Ondanks dat Fabian de dam wist te vangen ten kostte van een schijf kon hij de partij niet meer redden.

In een klassiek achtige partij wist Ruud Holkamp zijn 1e punt te pakken in het HDC shirt waardoor de stand halverwege 3-7 was voor de Limburgers.

Dick Siegers boekte vervolgens een prima resultaat door meester Rudi Claes op remise te houden.

Vooraf zou je vuurwerk verwachten op het dambord tussen onze kopman Mark Deurloo tegen damproblemist Leen de Rooij.

Mark wist echter weinig te bereiken en kwam niet verder dan remise. Wellicht moet Mark er nog even inkomen, want dit was zijn 1e partij na de zomerstop.

Foto: Beeld van de wedstrijd HDC- Dios/Eureka. Met o.a linksboven nieuwkomer Ruud Groot en daarnaast kopman Mark Deurloo in actie

Roberto Vesciano  was vorig seizoen een van de uitblinkers met o.a 2 blauwe noteringen.

Deze keer werd hij zelf ‘gesmurft’ want hij kwam niet verder dan remise tegen invaller Ivar Janssen.

Daar mocht hij nog blij mee zijn want in een stand die dreigde vast te lopen moest hij van narigheid een schijf offeren.

Janssen liet in het eindspel echter de winst uit zijn handen glippen.

Onze andere nieuwkomer Ruud Groot kon vervolgens niet verhinderen dat zijn tegenstander het winnende teampunt binnen wist te slepen.

Ruud kwam niet verder dan remise.

Tot slot kwam er ook een puntendeling op het bord in het duel tussen Peter Schipper en Mark Werrebrouck.

Peter kwam halverwege beter te staan door een achtergebleven schijf van zijn tegenstander maar wist de winst niet te vinden.

Bij analyse achteraf bleek dat op de 34e zet 19-23 i.p.v het gespeelde 19-24 de sympathieke Belg in grote problemen zou hebben gebracht.

We beginnen dus tegen deze ongeveer gelijkwaardige tegenstander met een teleurstellende 8-12 nederlaag.

Dan nog even een opmerkelijk feitje..

Het was de 1e keer sinds 19 september 2020 ( toen tegen Den Haag uit)  dat er geen enkele speler van HDC 1 er in wist te slagen om een individuele wedstrijd te winnen binnen een wedstrijd.

De 23 wedstrijden daarna (!) was er altijd minimaal 1 speler die zijn partij wist te winnen.

En eigenlijk is het nog langer geleden want later werd die wedstrijd tegen Den Haag  geseponeerd omdat vanwege corona de competitie werd onderbroken en later gecanceld.