Je vindt het laatste dam nieuws  op deze pagina.

Ruud Groot wint bekerfinale van HDC

Nieuwkomers verdringen gevestigde orde in onderlinge competitie

Op 6 april werd wat vroeger dan normaal de laatste ronde van de onderlinge competitie gespeeld.

Door omstandigheden gaat het denksportcentrum later dit seizoen een maand eerder dicht en dat betekent dus wat minder rondes dan normaal.

Meestal zijn de beslissingen m.b.t welke spelers de play offs gaan halen al gevallen voor de laatste ronde van start gaat.

Maar nu was het nog reuze spannend, want alleen Stefan Stolwijk was al zeker van een plek bij de bovenste vier.

Voor de andere 3 plekken kwamen nog 4 spelers in aanmerking.

Ruud Holkamp had nog 1 punt nodig en had nog geen ervaring met het spelen tegen de wisselvallige Rob van de Klashorst.

Maar Ruud speelde een positioneel sterke partij en won vrij snel en plaatst zich dus als nieuwkomer in zijn 1e seizoen meteen voor de play offs.

Marcel Kosters speelt meestal weinig partijen waardoor die play offs onbereikbaar zijn,  maar dit seizoen kwam hij wat vaker in actie en presteerde goed.

Op papier was hij deze avond ook favoriet, maar Sjoerd van Hettema is een taaie tegenstander die zich niet zomaar wilde laten verslaan.

Pas laat op de avond in het eindspel moest Sjoerd zich gewonnen geven.

Er was dus nog 1 plek te vergeven en die leek naar vaste deelnemer Roel Janssen te gaan.

Roel had een slechte start van de onderlinge en stond half oktober nog bijna onderaan.

Maar daarna zette hij een goeie serie neer en ook nu won hij de laatste ronde.

Hij versloeg in een spannende stand Joep Kerkhoff met een winnende combinatie.
Maar...ironisch genoeg had Joep 1 zet eerder winnend uit kunnen halen met een verrassende hielslagcombinatie.

Joep denkt na over zijn 31e zet nadat Roel 3-8 heeft gespeeld. Helaas speelt Joep hier 48-42.

Ziet u hoe hij hier had kunnen winnen ? (dubbelklikken om de foto vergroot weer te geven)

Zo leek het er op dat Roel zich alsnog ging plaatsten want de enige andere kandidaat voor de nacompetitie Ruud Groot had de zwaarst mogelijke loting met Mark Deurloo.

Dat was niet zomaar want het was tevens de bekerfinale van HDC. (bekerwedstrijden tellen ook mee voor de onderlinge competitie)

Doordat het seizoen noodgedwongen is ingekort moest de finale naar voren geschoven worden.

Zo ontstond de bizarre situatie dat Ruud met een remise tegen Mark bekerkampioen kon worden maar tevens de play offs zou missen want dat was alleen mogelijk met een winstpartij.

Ga er maar aanstaan ! Roel stond dus met 1 been in de nacompetitie.

Er zat voor Ruud dus niks anders op om te winnen, maar hij moest eerst zorgen dat hij overeind bleef tegen Mark die zoals gebruikelijk op zoek ging naar complicaties.

Ruud omzeilde echter alle klippen en kwam zelfs in een beter en later in een gewonnen eindspel terecht.

Zo werd het een dubbelslag voor Ruud die niet alleen bekerkampioen werd maar zich dus ook wist te plaatsen voor het seizoenstoetje.

Ruud had in de 1e ronde van de beker een bye, versloeg vervolgens Ton Smit, Carlo Koopman ( in de 2e beslissingswedstrijd) en rekende in de halve finale af met Marcel Kosters.

Een prima prestatie in zijn eerste seizoen bij de Haarlemse damclub !

Mark zoekt wanhopig een uitweg in een verloren eindspel.

Het gespeelde offer 29-23 (en 16-11) bracht Ruud echter niet op een dwaalspoor (foto dubbelklikken voor vergrote weergave)

De overige 6 wedstrijden in deze 21e speelronde eindigden ook allemaal in een beslissing.

Uitslagen o.c :

Paul Smit       -              Fabian Snijder        0-2

Ibrahim Guennoun -   Ron Tielrooij           0-2

Frans Groot        -         Carlo Koopman      2-0

Dimitri Otto       -         Albert Althuis          0-2

Frank Hagebeek  -      Peter Schipper         0-2

Sjoerd van Hettema -  Marcel Kosters       0-2

Joep Kerkhoff      -       Roel Janssen           0-2

Niels Lasschuit    -       Roberto Vesciano   0-2

Ruud Holkamp     -     Rob v.d Klashorst     2-0

Mark Deurloo     -      Ruud  Groot              0-2

De eindstand van de onderlinge competitie is terug te vinden op www.kndb.nl.

Daar vervolgens klikken op de link van toernooibase en even zoeken naar onderlinge competitie haarlemse damclub.

Tekst en foto's: Peter Schipper