Je vindt het laatste dam nieuws  op deze pagina.

Verslag: Peter Schipper
Na de kansloze nederlaag uit bij Cema /de vaste zet, wachtte opnieuw een zware klus tegen het Brabantse Heijmans Excelsior dat met 2 overwinningen goed was gestart.

Meevaller was dat kopvrouw en kersverse nieuwe wereldkampioene bij de vrouwen Victoria Motricho ontbrak deze wedstrijd vanwege het net afgelopen WK op Curacao.

We begonnen met een geweldige opsteker want al na ruim een uur had Frans Groot tegenstander David Riupassa combinatief gevloerd. In een hekstelling met 3 schijven op de hoofdlijn overzag de Brabander na een ruil een bekend typezetje in dit soort standen.

Vervolgens wist HDC deze voorsprong goed te continueren via remises van achtereenvolgens Stefan Stolwijk, Ruud Holkamp en Roberto Vesciano. Roberto stond wat onder druk, maar bleef koel in het eindpel.

Ook Fabian Snijder had een puntendeling, maar bleek achteraf goed weggekomen te zijn omdat zijn tegenstander in het eindspel een vrij makkelijke winst mistte.

Roel Janssen niet in topvorm aan het seizoen begonnen, trof weer een pittige tegenstander in dit keer Frank Teer.

Maar Roel speelde een goeie degelijke partij en kwam niet in de problemen.

Hierna een onverwachte tegenvaller..de immer degelijke Ruud Groot ging in een remiseachtige 8 om 8 stand door de klok heen.

Wellicht moest Ruud nog even wennen aan de nieuwe digitale klokken die we deze dag voor het eerst in gebruik namen.

Vervolgens wist Peter Schipper al even onverwacht te winnen.

Aanvankelijk had hij een iets betere stand, maar op het moment dat hij deze liet verdampen kwam er een toevallige combinatie in de stand die hij niet liet liggen.

Maar Peter kwam goed weg want een damprogramma toonde later op toernooibase aan dat tegenstander Frank Reijkers met een onlogische zet de winst had kunnen forceren. De tussenstand kwam hiermee op 9-7 en plotseling zag het er goed uit om voor het eerst dit seizoen een teamresultaat te halen.

Marcel Kosters had eerder in de partij een damzet om de oren gekregen, maar blijkbaar had zijn tegenstander dat niet goed doorberekend want Marcel kon de dam met een gelijkwaardige stand weer afnemen.

Vervolgens was Marcel die inviel voor Dick Siegers goed bij de les en wist de op papier sterkere Mari van Ballegooijen op remise te houden.

Nu hadden we nog 1 puntje nodig voor een verrassende teamoverwinning, dat kon eigenlijk niet meer mis omdat Mark Deurloo op weg was naar een overmachtseindspel.

Foto:  Mark Deurloo (rechts) op weg naar de winst in zijn partij tegen Andrew Tjon a Ong

Mark speelde een interessante wedstrijd tegen Andrew Tjon a Ong waarbij beide spelers een hoge randschijf hadden.

Later wist Mark een doorbraak te forceren die na 86 (!) zetten leidde tot een winnend 4 om 2 eindspel.

Zo konden we een beetje gelukkig maar daarom misschien extra lekker 🙂 de eerste teampunten bijschrijven via een 12-8 overwinning.

Opvallend feitje.. het vorige hoofdklasse avontuur in 2019/2020 leverde slechts 2 wedstrijdpunten op.

Laten we die nou uitgerekend gehaald hebben tegen.. Heijmans Excelsior.

Je zou dus kunnen zeggen dat HDC inmiddels tot een 'angstgegner' is uitgegroeid voor de Brabanders.

Hoe dan ook geeft deze overwinning hoop voor de rest van het seizoen !